Zolen
Podotherapeutische zolen zijn uitneembare zolen die u in uw schoenen plaatst. Ze vervangen het voetbed dat standaard in uw schoenen zit. Podotherapeutische zolen worden ook wel steunzolen, inlegzolen of inlays genoemd. Een therapie met behulp van zolen wordt veel toegepast in de podotherapiepraktijk, omdat ze van grote invloed kunnen zijn op het verminderen van pijnklachten in uw voeten, knieën, benen, heupen en lage rug.
Zolen kunnen bij verschillende klachten worden toegepast. Zo kunnen ze zorgen voor een betere drukverdeling en kunnen ze uw algehele houding verbeteren. Een beenlengteverschil kan met steunzolen worden beïnvloed. Soms is het nodig dat specifieke spieren of pezen worden ontlast of dat drukpunten worden vermeden. Iedere zool wordt individueel ontworpen en gemaakt.
Hoe worden zolen gemaakt?
Bij uw bezoek aan de podotherapeut wordt een uitgebreid onderzoek gedaan naar het ontstaan van uw klachten. Hierbij wordt onder andere een drukmeting gedaan, waarbij zichtbaar wordt waar de drukpunten zich bevinden. Als bij het onderzoek duidelijk wordt dat podotherapeutische zolen voor u een oplossing kunnen zijn, zal de podotherapeut deze ter plekke bij u aanmeten. Om zolen aan te meten, wordt gebruik gemaakt van een iPad 3D scan of met een schuimdoosafdruk die wordt ingescand. De scan geeft een zeer nauwkeurige, digitale afdruk van uw voeten. Deze afdruk vormt de basis voor de podotherapeut om een steunzool voor u te ontwerpen. De podotherapeut modelleert de zolen op de computer. Wanneer het digitale ontwerp klaar is, worden de zolen machinaal gefreesd. Hiermee worden zelfs de kleinste aanpassingen goed doorgevoerd. Bij uw vervolgafspraak levert de podotherapeut uw op maat gemaakte zolen aan u af.