Wat is podotherapie

Podotherapie is afgeleid van het Griekse woord pous wat voet betekent. Letterlijk vertaald betekent podotherapie dus voettherapie. In Nederland is podotherapie sinds 1982 een wettelijk erkend paramedisch beroep. Een podotherapeut behandelt lichamelijke klachten in de lager gelegen delen van het lichaam. Het gaat hierbij vaak om problemen in de voeten, maar ook problemen in de knieën, heupen of lage rug worden behandeld. De oorzaak van uw klachten wordt altijd onderzocht vanuit het gehele lichaam. Zo kan een probleem in uw knieën of heupen veroorzaakt worden door een afwijkende stand van uw voeten. Vaak kan een verband gelegd worden tussen de functie van verschillende delen in het onderlichaam. Uw podotherapeut is de specialist op het gebied van de voet en alle klachten die daaruit voortkomen. De podotherapeut heeft verschillende mogelijkheden om lichamelijke klachten in de voeten, knieën, heupen en lage rug te behandelen. Hierbij kunt u denken aan een therapie met behulp van steunzolen, (medical) taping, ortheses, nagelbeugels en schoenadviezen. Een podotherapeut speelt daarnaast een belangrijke rol in de voetzorg voor mensen met diabetes.

 

De titel podotherapeut

De titel “podotherapeut” is een bij de wet beschermde titel en geregistreerd bij de wet BIG. Podotherapeuten hebben een volwaardige 4-jarige HBO opleiding gevolgd, en zijn daarmee de hoogst opgeleide paramedici gespecialiseerd in voet- en houdingsproblematiek. Podotherapie is het enige wettelijk erkende paramedisch beroep dat voet- en houdingsklachten behandelt.

 

Onderscheid met andere voetzorggerelateerde disciplines

In onderstaande tabel wordt de deskundigheid van de podotherapeut vergeleken met andere voetgerelateerde disciplines. Daarbij wordt gekeken naar vooropleiding en studiebelastingsduur.

In de volgende tabel staat beschreven welke behandelmogelijkheden de diverse voetzorgverleners tot hun beschikking hebben. De podotherapeut heeft daarbij het ruimste scala aan behandelmogelijkheden.

De podotherapeut kan een heldere (differentiaal) diagnose opstellen en zal vervolgens gebruik maken van een breed scala aan therapieën waarmee zowel de symptomen als de oorzaak van klachten behandeld kunnen worden. Als paramedicus onderhouden zij, indien gewenst, contact met andere zorgverleners om zodoende de optimale zorg te kunnen leveren.

Bron: Podomedics

Copyright © 2024 Podotherapie Pero | Algemene voorwaarden - Privacybeleid
Copyright © 2024 Podotherapie Pero
Algemene voorwaarden
Privacybeleid
Webdesign & CMS by Downdijk